Nakło nad Notecią. Obradował Zarząd Powiatowy Nowej Lewicy

Niemal w rocznicę wyboru władz powiatowych Nowej Lewicy (4 grudnia 2021 r.) obradował Zarząd Powiatowy. Rozpoczęto obrady z udziałem wybranych rok temu – przewodniczącego Ignacego Pogodzińskiego i wiceprzewodniczących Małgorzaty Rucińskiej i Henryka Grobelnego oraz sekretarza Macieja Maciejewskiego. Gościem posiedzenia był kierujący jeszcze przed rokiem tą organizacją Piotr Hemmerling, dzisiaj współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

W porządku obrad zawarto najważniejsze obecnie zadanie dla lewicy w kraju – zbieranie podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o „Rencie wdowiej”. Warto tu wspomnieć, że 21 listopada br. w Bydgoszczy powołano Wojewódzki Komitet Inicjatywy Ustawodawczej „Renta wdowia”. Członkiem tego Komitetu został Henryk Grobelny, reprezentujący w nim środowiska służb mundurowych. W Komitecie jest także Piotr Hemmerling, a zatem mobilizacja w gronie działaczy powiatu była zbędna, natomiast podział zadań operacyjnych – jak najbardziej.

Naklo RP2   Naklo RP1

Piotr Hemmerling poinformował zebranych o bieżących pracach partii w województwie, w tym o najbliższym posiedzeniu Rady Wojewódzkiej NL, która 3 grudnia obradować będzie we Włocławku.

Zarząd Powiatowy skupił się na jeszcze jednym projekcie adresowanym do emerytów, a mianowicie „Senioralnym Bonie Turystycznym”. Projektowana ustawa, przedstawiona przez lewicę w październiku, ma rozszerzyć uprawnienia na środowisko emerytów i rencistów zawarte we wprowadzonym w 2020 r. bonie turystycznym. Już wtedy Senat RP wnioskował o objęcie bonem seniorów. Bon byłby obok 13. i 14. emerytury, dodatkiem w wysokości 500 zł przyznawanym raz na dwa lata w celu zwiększenia dostępności seniorów do oferty turystycznej i zarazem wpływania na rozwój tej branży w okresie wysokiej inflacji i rezygnacji z wypoczynku w obliczu drożyzny. Wydatki z budżetu państwa na sfinansowanie bonu określono na 2 mld zł rocznie. Zarząd ocenił tę inicjatywę jako bardzo pozyteczną i wymagajacą wsparcia.

W końcowej części posiedzenia zaakceptowano przyjęcie dwóch członkiń do powiatowej organizacji Nowej Lewicy w Nakle nad Notecią.

Opr. nim, 29 listopada 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!