image_intro_alt

Lewica buduje europejskie poparcie dla pomysłu przyznania Polsce specjalnych unijnych środków na pomoc uchodźcom z Ukrainy

Polska ponosi ogromne koszty przyjęcia ponad 2 milionów uchodźców z Ukrainy. Lewica zaprosiła europejskich polityków do Polski, aby pokazać skalę problemu i uzyskać ich poparcie dla specjalnych pieniędzy z budżetu UE. Poprzez tą wizytę polscy posłowie chcą budować poparcie, na poziomie parlamentów krajowych państw unijnych oraz Parlamentu Europejskiego, dla uzyskania przez Polskę specjalnych środków z budżetu UE.

To nie pierwsza tego typu inicjatywa polskiej lewicy, w marcu współprzewodniczący Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty i Robert Biedroń zwrócili się do kanclerza RFN Olafa Scholza i szefów niemieckiej SPD z listem, w którym apelowali do niemieckiego rządu o poparcie na forum Unii Europejskiej propozycji polskiej Lewicy stworzenia funduszu, w ramach którego UE finansować będzie pobyt uchodźców krajach ich goszczących.

Pomoc finansowa dla Polski

- Chcemy nakłonić Unię Europejską do przekazania Polsce środków finansowych na uchodźców, którzy przebywają w naszym kraju. Chodzi o 500 eruo "na" uchodźcę, a nie "dla" uchodźcy – oświadczył wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty. - W tej chwili mam 2 mln uchodźców, czyli rozmawiamy o 12 mld euro rocznie  dodał - Liczymy na to, że po tej wizycie delegaci wrócą do swoich krajów, zbiorą na nasza prośbę zarządy swych rodzimych partii i będą wnioskować o rzeczy, do których zamierzamy ich przekonać – podkreślił.

Lewica przypomina, iż w marcu 2016 roku doszło do porozumienia między Turcją a Unią Europejską, w ramach którego Ankara w dwóch transzach otrzymała 6 mld euro w ramach unijnego Instrumentu Pomocy dla Uchodźców w Turcji.

500 euro na uchodźcę Lewica

Komisja Europejska uchodźcy

W poniedziałek rozpoczęła się dwudniowa wizyta przedstawicieli Partii Europejskich Socjalistów w Polsce, którzy spotkali się w Sejmie z kierownictwem Lewicy, a także odwiedzili punkt pobytowo-recepcyjny dla uchodźców znajdujący się na warszawskich Bielanach. Dziś europejscy politycy pojechali na polsko-ukraińską granicę, aby zobaczyć przejście graniczne w Medyce oraz spotkać się z wolontariuszami organizującymi pomoc osobom, które uciekają przed wojną. Podczas rozmów z lokalnymi władzami i Strażą Graniczną poruszono również temat sytuacji uchodźców z Ukrainy oraz konsekwencje agresji Rosji na Ukrainę.

W skład Partii Europejskich Socjalistów wchodzą partie socjaldemokratyczne z Norwegii oraz z krajów, które są członkiem Unii Europejskiej. - Wizyta delegacji Europejskich Socjalistów w naszym kraju jest bardzo ważna, ponieważ w prezydium PES-u zasiadają najwyżsi szczeblem przedstawiciele wszystkich socjaldemokratycznych partii w Europie. Wwśród nich jest m.in. kanclerz Niemiec Olaf Scholz, premier Hiszpanii Pedro Sánchez, a także premier Portugalii António Costa. Jako polska Lewica chcemy pokazać przedstawicielom tych wszystkich partii, czego spodziewamy się po naszej europejskiej strukturze. Chcemy także pokazać, co dzieje się obecnie w Polsce i na Ukrainie, a także wskazać, jakie są realne potrzeby Ukrainy poinformował CzarzastyReprezentacją Partii Europejskich Socjalistów w Parlamencie Europejskim jest Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów, druga siła polityczna w PE.

W delegacji PES udział biorą: przewodniczący Partii Europejskich Socjalistów Sergei Stanishev, Giacomo Filibeck, Milen Marchev, Olenka Delanghe, Ludovica Grossi, Katja Ziska, Paul Lungu, Szymon Labinski, Ana Pirtskhalava, Lenna Vromans, Francois Comet, Michèle Victory, Sylvie Guillaume, Christophe Rouillon, Christoph Zopel, Lia Quartapelle, Alessandro Alfieri  oraz Konrad Gołota.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!